Ajankohtaista

13 huhtikuun, 2018

Tornionlaakson Voima Oy varautuu kevättulviin

Tulva-aikana on hyvä tarkistaa tulvalle altiita asioita

Taas on käsillä se aika vuodesta, kun kevättulvat puhuttavat ihmisiä. Tornionlaakson Voima Oy varautuu mahdollisiin tulviin perinteisesti. Yhtiö säännöstelee kolmella eri voimalaitoksella niiden yläpuolisia vesistöjä. Jolmankosken voimalaitoksella Raanujärveä, Kaaranneskosken  voimalaitoksella Vietosta ja Portimokosken voimalaitoksella Portimojärveä. Kullakin järvellä on omat veden säännöstelyrajansa, jotka ovat määritelty voimalaitosten lupaehdoissa. Rajat ovat viranomaispäätöksiä, joita Tornionlaakson Voiman säännöstelijänä on noudatettava.

Ennen sulamiskauden alkua järvet ajetaan säännöstelyrajojen alarajalle, jolla varmistetaan, että yläpuolisiin järviin saadaan varastoitua mahdollisimman paljon tulvavesiä.  Kuluva talvi on ollut runsasluminen ja lumen vesiarvot ovat korkeat, joten on oletettavaa, että tulva on tavanomaista runsaampi. Kevään säällä on lisäksi suuri merkitys tuleviin tulviin. Auringonpaiste ja yöpakkaset auttavat veden haihtumista ilmaan. Matalapaineet ja lämpimät vesisateet puolestaan lisäävät tulvan määrää, koska haihtumista ilmaan ei tapahdu ja lämpimien sateiden takia lumi sulaa nopeasti. Tosin tänä talvena runsaan lumipeitteen takia maan routakerros on tavanomaista ohuempi ja vesi pääsee imeytymään helpommin maaperään.

Kehotamme kuitenkin järvien rannalla olevia asukkaita ja mökkiläisiä varautumaan tulviin, mm. kiinnittämällä veneet ja laiturit kunnolla, etteivät ne lähde tulvavesien mukaan. Muistathan myös huolehtia jännitteettömiksi sähkölaitteet, jotka ovat alttiita tulva- tai sulamisvesille esim. kellareissa.

Lue lisää  Tornionlaakson Voima Oy:stä.
Yhteystietoja sivultamme Yhteystiedot palveluihin