Tietoja ja ohjeita

Ulkona ukkostaa

Ukkonen, ukonilma, sähkövaraukset purkautuvat!

Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta sen vaikutus voidaan vähentää johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirta maahan.

Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite. Se voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin, mutta myös henkilövahinkoriskien takia kannattaa ukonilmalla olla kotonakin varovainen.

Ylijännitepiikkien vuoksi kannattaa sähkölaitteet ukkosilmalla ottaa pois seinästä. Muista myös tele- ja antennikaapelit. Rakennuksen hyvän maadoittamisen lisäksi jännitepiikkejä vastaan voi suojautua ylijännitesuojin.

Sulje ikkunat ja ovet tai pysyttele pois niiden läheisyydestä.  Vältä myös vesilämpöpattereita, koska ne ovat ukkoselle hyviä maadoituskohteita. Jos ukkonen iskee taloon, se valitsee kohteekseen korkeimman kohdan eli yleensä savupiipun. Sen sisältämä noki johtaa sähköä, joten vältä myös tulisijojen läheisyyttä. Jos lankapuhelin soi ukkosilmalla, vastaa vasta toisen soiton jälkeen – ylijännite saattaa aiheuttaa puhelimen pirinän.

Jos salamointi yltyy todella hurjaksi, jokseenkin turvallinen paikka on auto. Jos salama iskee, se purkautuu auton metallikoria pitkin renkaista maahan.

”Salamasiepparista”, televisioantennista tai savupiippuun varta vasten kiinnitetystä metallipiikistä, viedään johtimet maahan. Talon ympäri kaivettavalla rengasmaisella johtimella voidaan estää talon lähelle iskevän salaman virran johtuminen talon alle.