Ajankohtaista

17 kesäkuun, 2024

Kaukolämmön sähköistämiseen Pellossa investointitukea

Kaukolämmön sähköistämiseen Pellossa investointitukea – TLS Energy Oy:n teknologiakumppaniksi Nordblock Oy ja EPCM-konsultiksi Fimpec

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 14.6.2024 Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaista RRF-energiainvestointitukea Pelloon suunnitellulle kaukolämmön sähköistämishankkeelle. Tuki on myönnetty Tornionlaakson Sähkö Oy:n keväällä 2024 perustetulle tytäryhtiölle TLS Energy Oy:lle. TLS Energy Oy ja Pellon Energia Oy valmistelevat kaukolämmön sähköistämistä konesalien hukkalämmöllä.

Hankkeessa Pellon teollisuusalueella sijaitsevan kiinteän polttoaineen lämpölaitoksen ja öljykattilalaitosten tuottama lämpö korvataan merikonttien sisään rakennettavien konesalien hukkalämmöllä. Hukkalämpö priimataan lämpöpumpulla korkeampaan lämpötilaan ja lämpö siirretään olemassa olevaan kaukolämpöverkkoon alueella. Laskentakonttikokonaisuuden tuottama lämpöteho on noin 4 MW.

Hankkeen uutuusarvona on modulaarinen nestejäähdytteinen laskentakontti, joka voi tuottaa poikkeuksellisen lämmintä poistovettä. Ratkaisun joustava sähkönkulutus tukee myös sähköjärjestelmän tasapainoa. Hankkeen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Pellon alueella, vahvistaa paikallisen teollisuuden toimintaedellytyksiä ja tukea Suomen siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Hanke vähentää päästöjä jopa 5600 CO2-tonnia vuodessa.

Myönnetty tuki kattaa neljäsosan tukikelpoisista investointikustannuksista ja on enintään 2,02 miljoonaa euroa.

”Olemme iloisia myönteisestä tukipäätöksestä. Seuraavaksi ryhdymme valmistelemaan hanketta kohti investointipäätöstä. Varsinaisen investointipäätöksen aika on myöhemmin tänä vuonna,” TLS Energy Oy:n toimitusjohtaja Sakke Rantala iloitsee.

Teknologiakumppaniksi hankkeeseen Nordblock Oy

TLS Energy Oy ja laskentakonttiratkaisuja tuottava Nordblock Oy ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen kyseisen lämpölaitoksen rakentamisesta.

”Tässä ratkaisussa yhdistyy innovatiivisella tavalla puhdas lämmöntuotanto joustavaan sähkönkulutukseen,” kertoo TLS Energy Oy:n toimitusjohtaja Sakke Rantala.

”Olemme innoissamme mahdollisuudesta työskennellä TLS Energy Oy:n kanssa tässä uraauurtavassa hankkeessa. Ratkaisumme on suunniteltu tuottamaan lämpöä tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti, ja uskomme sen olevan malliesimerkki tulevaisuuden energiaratkaisuista,” kommentoi Nordblock Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kaijala.

Fimpec tukee projektia valmistelusta käyttöönottoon EPCM-konsulttina

TLS Energy Oy ja Fimpec PMO Oy ovat solmineet hanketta koskevan EPCM-konsultointisopimuksen. Fimpec toimii hankkeen EPCM-konsulttina vastaten projektin suunnittelusta, hallinnoinnista ja toteutuksesta. Yhteistyöllä varmistetaan, että hanke etenee aikataulussa ja laadukkaasti kohti suunniteltuja tavoitteita, ja se käynnistyy suunnittelun ja investointipäätösten edellytysten valmistelulla.

”Tämä on mielenkiintoinen ja Fimpecille erinomaisesti sopiva hanke, jonka tavoitteena on vähentää päästöjä ja edistää puhdasta siirtymää modernia teknologiaa hyödyntäen. Pääsemme hyödyntämään siinä myös laajasti osaamistamme, sillä meiltä hankkeeseen osallistuu sekä liikkeenjohdon konsultoinnin, suunnittelun että projektinjohdon ja rakennuttamisen asiantuntijoita”, Fimpec PMO Oy:n toimitusjohtaja Mikko Turunen kommentoi.

Linkki TEM:n tiedotteeseen: Yhdeksälle hankkeelle yhteensä 46,4 miljoonaa euroa investointitukea puhtaan siirtymän REPowerEU- ja energiainfrastruktuurihankkeisiin – Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu (tem.fi)

Linkki Tornionlaakson Sähkö Oy:n aiempaan tiedotteeseen 21.3.2024: Tornionlaakson Sähkö Oy ja Pellon Energia Oy selvittävät yhteistyössä kaukolämmön sähköistämistä Pellossa – Tornionlaakson Sähkö Oy (tornionlaaksonsahko.fi)

Lisätietoja antaa:

Sakke Rantala
Toimitusjohtaja, TLS Energy Oy
+358406646132
sakke.rantala@tls.fi

 

Jaakko Kaijala
Hallituksen puheenjohtaja, Nordblock Oy
+358401949729
jaakko@nordblock.fi

 

Mikko Turunen
Toimitusjohtaja, Fimpec PMO Oy
+358 040 844 7566
mikko.turunen@fimpec.com